Geschreven door: Meggie van Peer
In een eerdere post bespraken we de lijnzaadbrokjes en de mogelijke nadelen ervan. Dat riep heel wat vragen en reacties op. Daarom nemen we je in deze blog graag mee in de wetenschappelijke onderbouwing: we bekijken zowel de voordelen als de risico’s, en duiken dieper in de samenstelling en werking van deze populaire snack voor konijnen.
Lijnzaadbrokjes zijn kleine, samengeperste snacks op basis van Linum usitatissimum — beter bekend als lijnzaad. Deze zaden staan bekend om hun hoge gehalte aan omega 3-vetzuren. Lijnzaadbrokjes worden vaak aangeprezen om de darmen, huid en vacht van konijnen te ondersteunen, vooral tijdens de ruiperiode. Ze zouden de darmwerking bevorderen en zo helpen om verstoppingen door ingeslikte haren te voorkomen. Ze worden gepositioneerd als aanvullend diervoeder — dus geen volledige voeding, maar iets wat je erbij kan geven.
De werking van lijnzaadbrokken voor konijnen tijdens de ruiperiode is voornamelijk gebaseerd op de slijmstoffen en de omega-3 vetzuren (onverzadigde vetzuren) dat lijnzaad bevat.
Omega 3 (en omega 6) zijn essentiële vetzuren. Dat betekent dat een lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Ze moeten dus via de voeding binnenkomen. Beide zijn belangrijk, maar de verhouding tussen die twee speelt een grote rol. Uit onderzoek blijkt dat een té hoge inname van omega 6 (in verhouding tot omega 3) ontstekingsbevorderend kan werken (Simopoulos, 2002).
Bij mensen is het al lang bekend dat de verhouding tussen omega 6 en omega 3 van moderne voeding vaak uit balans is. Belangrijke oorzaken zijn de veelvuldige consumptie van omega 6-rijke oliën (zoals maïs- en zonnebloemolie) en de lage inname van omega 3. Bij konijnen is dit niet anders. De voeding van onze tamme konijnen bestaat vaak uit hooi, aangevuld met brokken, groenten en soms kruiden. Hoewel dit dieet in veel opzichten de basisbehoeften van het konijn dekt, is de vetzuursamenstelling vaak uit balans. Zo bevatten brokken vaak plantaardige oliën zoals soja- of zonnebloemolie, die rijk zijn aan linolzuur (omega 6) en arm aan alfa-linoleenzuur (omega 3). Een onevenwichtige omega 6/3-verhouding bij konijnen kan leiden tot onder andere ontstekingsziekten, hartziekten en leverschade (Greco & Mingrone, 1990; Patterson et al., 2012; STEINER & DAYTON, 1956).
Uit onderzoek blijkt dat er verschillende gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan het geven van omega 3 aan konijnen, namelijk:
Deze gezondheidsvoordelen zijn voornamelijk te zien wanneer konijnen de juiste hoeveelheden aan omega-3 binnenkrijgen. Ze hebben dus omega-3 nodig, maar ook niet in overmaat.
Hoeveel omega 3 heeft een konijn nodig?
Voor een goede basisgezondheid wordt een minimale inname van 0,1% alfa-linoleenzuur (omega 3) in het totale dieet van een konijn aanbevolen (Rodríguez Francisco, 2017; Rodríguez et al., 2019). Belangrijk om te weten: deze waarde geldt voor het volledige dagelijkse voedingspatroon — dus hooi, groenten, brokjes én eventuele aanvullingen samen. In theorie bevat één lijnzaadbrokje voldoende omega 3 per kilogram lichaamsgewicht om aan die aanbeveling te voldoen. Maar daarbij wordt geen rekening gehouden met de rest van het dieet. Daardoor loop je het risico dat je onbedoeld te veel onverzadigde vetzuren geeft.
Wanneer lijnzaad in contact komt met water, vormt het een slijmerige gel. Dit proces heet mucilagevorming of slijmvorming. Deze slijmvorming zou gezondheidsvoordelen kunnen hebben al komt het meeste onderzoek hierover nog uit de landbouwsector, en is specifieke data bij konijnen voorlopig beperkt. De slijmstoffen (mucilages) in lijnzaad bestaan uit onverteerbare polysacchariden. Deze stoffen zijn bestand tegen de vertering en de lage zuurgraad in de maag en dunne darm (Miart et al., 2019; Zhou et al., 2020).
Eenmaal in de dikke darm vormt het een gelachtige matrix die de groei van goede darmbacteriën bevordert, waardoor het als prebiotica dient (Kassem et al., 2021; Sungatullina et al., 2024). Deze matrix vertraagt ook de darmpassage, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen (Attia et al., 2022; Sungatullina et al., 2024). De verhoogde viscositeit beschermt bovendien het darmslijmvlies tegen schadelijke stoffen zoals galzuren en gifstoffen (Haseeb et al., 2024; Yang et al., 2023). Daarnaast vormt het slijm een beschermende laag die de hechting van ziekteverwekkers vermindert en ontstekingen tegengaat (Haseeb et al., 2024; Wang et al., 2023). Fermentatie van het slijm stimuleert de aanmaak van korteketenvetzuren. Deze stoffen versterken de darmbarrière en ondersteunen het vet- en suikerstofwisselingssysteem (Livingston et al., 2023; Ndou et al., 2019; Plissonneau et al., 2022; Yang et al., 2023).
De voedingswaarde en samenstelling
Lijnzaadbrokken zijn een verwerkt product. Het verwerkt lijnzaad wordt aangevuld met andere voedingsmiddelen. Vaak zijn dit (naast lijnzaad) tarwe, gerst en chicorei. Dit zijn zetmeelrijke producten, die ook zorgen voor de binding tijdens het persen (anders valt het brokje gewoonweg uit elkaar). Hierdoor krijg je ook wel een energierijk product, wat niet handig is bij konijnen met bijvoorbeeld overgewicht. Hieronder zetten we de gemiddelde voedingswaarde van lijnzaad en lijnzaadbrokken voor je neer ter verduidelijking:
Wanneer we lijnzaad vergelijken met lijnzaadbrokken, zien we voornamelijk een verschuiving in de voedingsstoffen. Zo bevatten lijnzaadbrokken minder vezel en vet dan puur lijnzaad. Op het eerste gezicht lijken lijnzaadbrokken misschien een gezondere keuze vanwege het lagere vetgehalte. Maar laat je niet misleiden door enkel de losse cijfers: bij voeding draait het om verhoudingen, niet om getallen op zichzelf. Voedingsstoffen werken namelijk nooit alleen. Ze werken altijd samen en in verhouding met elkaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan calcium en fosfor. Een te veel van het een werkt een mogelijk tekort van het ander in de hand. Soms is het zelfs zo dat bepaalde voedingsstoffen gewoonweg niet kunnen opgenomen worden door het lichaam wanneer een andere voedingsstof ontbreekt.
De verhouding vet-vezel van lijnzaad is 0.9 en van lijnzaadbrokken is dit 2.5. Een te hoge vet-vezelverhouding kan bij konijnen de darmwerking negatief beïnvloeden, zeker bij overmatige inname of gevoelige spijsvertering.
En hoe zit het met de calorieën? Op papier lijkt lijnzaad veel energie te bevatten – meer dan lijnzaadbrokken. Maar als we kijken naar de hoeveelheid die nodig is om aan de dagelijkse behoefte aan omega 3 te voldoen, dan verandert het plaatje. Voor voldoende omega 3 heeft een konijn ongeveer 0,66 g lijnzaad per kg lichaamsgewicht nodig, van lijnzaadbrokken is dat 1,15 g per kg lichaamsgewicht. Als we dit omrekenen naar metabolische energie, dan bevat lijnzaad: 2,92 kcal per kg lichaamsgewicht en Lijnzaadbrokken maar liefst 4,76 kcal per kg lichaamsgewicht.
Zullen we nu massaal puur lijnzaad geven in plaats van lijnzaadbrokken? Zeker niet! Dit leggen we je uit in het volgende stukje.
Onverzadigde vetzuren, zoals dus omega 3, zijn gevoelig aan oxidatie. Oxidatie is een chemisch proces waarbij stoffen reageren met zuurstof. In voeding leidt dit vaak tot kwaliteitsverlies, bijvoorbeeld door de afbraak van vetzuren, vitamines en antioxidanten. Bij producten zoals lijnzaadolie betekent oxidatie dat omega-3 vetzuren (en andere nuttige componenten) worden afgebroken. Dit tast niet enkel de voedingswaarde aan, maar ook de geur, smaak en houdbaarheid van het product doordat er schadelijke oxidatieve stoffen worden gevormd. Gelukkig kan het gebruik van antioxidanten de houdbaarheid van lijnzaadolie aanzienlijk verlengen. Zo wordt er bijvoorbeeld veel vitamine E aan het product toegevoegd en worden de brokken na persen gedroogd om oxidatie tegen te gaan. Daarnaast speelt ook het verwerkingsproces en de verpakking een grote rol. Kies dus altijd voor lijnzaadbrokjes van kwaliteit!
Waarom wordt lijnzaad dan verwerkt tot brokken? Nee, dat is niet enkel om ze lekker te maken. Verwerking is ook belangrijk voor de veiligheid en de functionaliteit van het product. Zo bevat lijnzaad cyanogene glycosiden. Deze kunnen in het lichaam omzetten tot het schadelijke blauwzuur. Deze verbindingen vormen bij hoge inname een potentieel risico voor dieren. Gemiddeld bevat lijnzaad tussen 0.74 to 1.60 g cyanogene glucosiden per kg (Russo & Reggiani, 2014). Gelukkig blijkt uit onderzoek dat de juiste verwerkingsmethoden dit risico aanzienlijk vermindert. Ook het inmengen met andere ingrediënten verlaagd het cyanide gehalte. Een reductie tot wel 98% is op die manier mogelijk (Bader Ul Ain et al., 2022; Feng et al., 2003).
Hoelang kunnen lijnzaadbrokken open blijven?
Lijnzaadbrokken, net als andere lijnzaadproducten, zijn gevoelig voor oxidatie door hun hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit betekent dat ze goed bewaard moeten worden om te voorkomen dat ze hun voedingswaarde verliezen. Lijnzaadbrokken bewaar je daarom het beste op een koele, droge plek, bij voorkeur in een donkere omgeving om de kans op oxidatie te minimaliseren. Op deze manier behouden ze hun kwaliteit tot zo’n 3 maanden na opening. Ook is het belangrijk om de verpakking goed af te sluiten. Gebruik bij voorkeur een luchtdichte container om de lucht (en dus zuurstof) zoveel mogelijk buiten te houden. Dit helpt oxidatie te vertragen.
Extra tips
Let goed op de geur en smaak van lijnzaadbrokken. Als ze een ranzige geur of bittere smaak ontwikkelen, betekent dit dat de vetten zijn geoxideerd.
Koop kleine hoeveelheden per keer, zodat de verpakking niet te lang open is.
Misschien wel het grootste probleem bij het gebruik van lijnzaadbrokken voor konijnen is het overmatig gebruik ervan. Lijnzaadbrokken zijn lekker en lijken onschuldig, waardoor ze vaak al net iets langer of er net iets meer van wordt gegeven. Hierdoor riskeer je een overmaat van omega-3, wat dan weer nadelige effecten kan hebben voor de gezondheid (Ibrahim et al., 2021; Peiretti & Meineri, 2010)
Lijnzaadbrokken worden bij overmatig gebruik verdacht van het veroorzaken van luie darmen. Dit is voornamelijk gebaseerd op de verhouding vet-vezel. Zoals de tabel hierboven aangeeft, bevatten lijnzaadbrokken een hoge hoeveelheid vet met een lage hoeveelheid vezels. Dit is dus waar. Maar of het effectief luie darmen veroorzaakt bij konijnen in de aanbevolen hoeveelheden, is helaas onbekend. Zolang dit onbekend is, adviseren we hier met voorzichtigheid mee om te gaan.
We kunnen je geruststellen. Over het algemeen zijn lijnzaadbrokken veilig voor konijnen zolang ze kwalitatief verwerkt zijn én de richtlijnen worden opgevolgd. Dit wil zeggen: maximaal 1 brokje/kg lichaamsgewicht van het konijn en maximaal 3 per dag. Dus als je een konijn van 5 kg hebt, ook dan geef je maximaal 3 lijnzaadbrokjes. Daarbovenop geldt dat lijnzaadbrokjes énkel geschikt zijn tijdens de ruiperioden, en dus niet bedoeld zijn als snack voor het hele jaar door!
Hoe dan ook, lijnzaadbrokken zijn een snoepje. Het hoge vet- en koolhydraatgehalte, in combinatie met het lage vezelgehalte, maken het geen gezonde snack. We adviseren dan ook om dit niet te geven aan konijnen met overgewicht.
Direct wetenschappelijk bewijs mist hiervoor. De veronderstelde voordelen zijn vooral gebaseerd op de eigenschappen van omega 3-vetzuren, het belangrijkste actieve bestanddeel van lijnzaad. Omega 3 heeft een ontstekingsremmende werking op het maagdarmkanaal en beïnvloedt de het microbioom op positieve wijze (Palla et al., 2020; Wu et al., 2022). Daarnaast kan omega-3 de darmgezondheid en bijgevolg de opname van voedingsstoffen verbeteren (Ibrahim et al., 2021). Dit zou de haargroei (en vachttextuur) positief kunnen beïnvloeden (Beroual et al., 2014). Indirect zouden lijnzaadbrokken misschien verstoppingen door haren kunnen tegengaan omdat omega-3 de darmgezondheid ondersteunt, echter mist hiervoor het wetenschappelijke bewijs. Daarnaast mogen we vezels niet vergeten. Die zijn ontzettend belangrijk voor een goede darmwerking bij konijnen, zeker tijdens de ruiperiode. Lijnzaadbrokken bevatten helaas relatief weinig vezels. We gaan er echter vanuit dat het konijn via andere voeding zoals hooi, groenten en kruiden voldoende vezels binnenkrijgt om dit te compenseren.
Er is een duidelijke en hoopvolle evolutie aan de gang als het gaat over de noden van konijnen. Steeds vaker richt wetenschappelijk onderzoek zich niet alleen op konijnen als productiedieren of labodieren, maar ook op konijnen als huisdieren. En dat juichen we van harte toe.
Dankzij deze verschuiving ontdekken we continu nieuwe inzichten en kennis over hun gezondheid, gedrag en behoeften. Wat nu is, kan later zomaar veranderen naarmate we meer leren over deze fantastische dieren. Net als bij lijnzaadbrokken. Er komen dan ook steeds meer producten op de markt die beter aansluiten bij de natuurlijke behoeften van konijnen.
Attia, Y. A., Al-Harthi, M. A., Sagan, A. A. Al, Abdulsalam, N. M., Hussein, E. O. S., & Olal, M. J. (2022). Egg Production and Quality, Lipid Metabolites, Antioxidant Status and Immune Response of Laying Hens Fed Diets with Various Levels of Soaked Flax Seed Meal. Agriculture, 12(9), 1402. https://doi.org/10.3390/agriculture12091402
Bader Ul Ain, H., Saeed, F., Tufail, T., Qamar, A., Mushtaq, Z., & Nasir, M. (2022). Effect of Different Thermal Techniques on Anti-Nutritional Compunds With Special Refefence to Hydrogen Cyanide in Linum usitatissimum. Pakistan BioMedical Journal, 5(1), 362–365. https://doi.org/10.54393/pbmj.v5i1.337
Beroual, K., Halmi, S., Maameri, Z., Benlaksira, B., Agabou, A., Chibat, M., & Hamdi Pacha, Y. (2014). Pharmacological aspect of Linum usitatissimum: Flax ingestion on hair growth in rabbits. J. Nat. Prod. Plant Resour., 4(1), 4–7.
Candellone, A., Peiretti, P. G., Binello, A., Bergagna, S., & Meineri, G. (2019). Effect of linseed diet and hazelnut skin supplementation on oxidative status and blood serum metabolites in rabbits. Progress in Nutrition, 21(3), 631–640. https://doi.org/10.23751/pn.v21i3.7725
Curone, G., Biscarini, F., Cotozzolo, E., Menchetti, L., Dal Bosco, A., Riva, F., Cremonesi, P., Agradi, S., Mattioli, S., Castiglioni, B., Di Giancamillo, A., Cartoni Mancinelli, A., Draghi, S., Quattrone, A., Collodel, G., Modina, S. C., Castellini, C., & Brecchia, G. (2022). Could Dietary Supplementation with Different Sources of N-3 Polyunsaturated Fatty Acids Modify the Rabbit Gut Microbiota? Antibiotics, 11(2), 227. https://doi.org/10.3390/antibiotics11020227
Feng, D., Shen, Y., & Chavez, E. R. (2003). Effectiveness of different processing methods in reducing hydrogen cyanide content of flaxseed. Journal of the Science of Food and Agriculture, 83(8), 836–841. https://doi.org/10.1002/jsfa.1412
Gómez-Conde, M. S., García, J., Chamorro, S., Eiras, P., Rebollar, P. G., Pérez de Rozas, A., Badiola, I., de Blas, C., & Carabaño, R. (2007). Neutral detergent-soluble fiber improves gut barrier function in twenty-five-day-old weaned rabbits1. Journal of Animal Science, 85(12), 3313–3321. https://doi.org/10.2527/jas.2006-777
Greco, A. V., & Mingrone, G. (1990). Serum and biliary lipid pattern in rabbits feeding a diet enriched with unsaturated fatty acids. Experimental Pathology, 40(1), 19–33. https://doi.org/10.1016/S0232-1513(11)80281-1
Haseeb, M. T., Muhammad, G., Hussain, M. A., Bukhari, S. N. A., & Sheikh, F. A. (2024). Flaxseed (Linum usitatissimum) mucilage: A versatile stimuli–responsive functional biomaterial for pharmaceuticals and healthcare. International Journal of Biological Macromolecules, 278, 134817. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.134817
Ibrahim, Sh., El-Nomeary, Y., Salman, F., & Bakry, B. (2021). THE EFFECTS OF DIETARY INCLUSION OF DIFFERENT LEVELS OF FLAXSEED ON THE DIGESTIBILITY, GROWTH PERFORMANCE, BLOOD PARAMETERS AND FATTY ACID PROFILE IN GROWING NEW-ZEALAND WHITE (NZW) RABBITS. Egyptian Journal of Nutrition and Feeds, 24(1), 95–105. https://doi.org/10.21608/ejnf.2021.170315
Kassem, I. A. A., Joshua Ashaolu, T., Kamel, R., Elkasabgy, N. A., Afifi, S. M., & Farag, M. A. (2021). Mucilage as a functional food hydrocolloid: ongoing and potential applications in prebiotics and nutraceuticals. Food & Function, 12(11), 4738–4748. https://doi.org/10.1039/D1FO00438G
Króliczewska, B., Miśta, D., Ziarnik, A., Zuk, M., Szopa, J., Pecka-Kiełb, E., Zawadzki, W., & Króliczewski, J. (2018). The effects of seed from Linum usitatissimum cultivar with increased phenylpropanoid compounds and hydrolysable tannin in a high cholesterol-fed rabbit. Lipids in Health and Disease, 17(1). https://doi.org/10.1186/s12944-018-0726-4
Livingston, D. B. H., Sweet, A., Rodrigue, A., Kishore, L., Loftus, J., Ghali, F., Mahmoodianfard, S., Celton, C., Hosseinian, F., & Power, K. A. (2023). Dietary Flaxseed and Flaxseed Oil Differentially Modulate Aspects of the Microbiota Gut–Brain Axis Following an Acute Lipopolysaccharide Challenge in Male C57Bl/6 Mice. Nutrients, 15(16), 3542. https://doi.org/10.3390/nu15163542
Miart, F., Fournet, F., Dubrulle, N., Petit, E., Demailly, H., Dupont, L., Zabijak, L., Marcelo, P., Boudaoud, A., Pineau, C., Guénin, S., Van Wuytswinkel, O., Mesnard, F., & Pageau, K. (2019). Cytological Approaches Combined With Chemical Analysis Reveals the Layered Nature of Flax Mucilage. Frontiers in Plant Science, 10. https://doi.org/10.3389/fpls.2019.00684
Ndou, S. P., Kiarie, E., & Nyachoti, C. M. (2019). Flaxseed meal and oat hulls supplementation: impact on predicted production and absorption of volatile fatty acids and energy from hindgut fermentation in growing pigs1. Journal of Animal Science, 97(1), 302–314. https://doi.org/10.1093/jas/sky399
Palla, A. H., Gilani, A.-H., Bashir, S., & Ur Rehman, N. (2020). Multiple Mechanisms of Flaxseed: Effectiveness in Inflammatory Bowel Disease. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2020(1). https://doi.org/10.1155/2020/7974835
Patterson, E., Wall, R., Fitzgerald, G. F., Ross, R. P., & Stanton, C. (2012). Health Implications of High Dietary Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids. Journal of Nutrition and Metabolism, 2012, 1–16. https://doi.org/10.1155/2012/539426
Peiretti, P. G., & Meineri, G. (2010). Effects of diets with increasing levels of golden flaxseed on carcass characteristics, meat quality and lipid traits of growing rabbits. Italian Journal of Animal Science, 9(4), e70. https://doi.org/10.4081/ijas.2010.e70
Plissonneau, C., Sivignon, A., Chassaing, B., Capel, F., Martin, V., Etienne, M., Wawrzyniak, I., Chausse, P., Dutheil, F., Mairesse, G., Chesneau, G., Boisseau, N., & Barnich, N. (2022). Beneficial Effects of Linseed Supplementation on Gut Mucosa-Associated Microbiota in a Physically Active Mouse Model of Crohn’s Disease. International Journal of Molecular Sciences, 23(11), 5891. https://doi.org/10.3390/ijms23115891
Prasad, K. (1999). Reduction of Serum Cholesterol and Hypercholesterolemic Atherosclerosis in Rabbits by Secoisolariciresinol Diglucoside Isolated From Flaxseed. Circulation, 99(10), 1355–1362. https://doi.org/10.1161/01.CIR.99.10.1355
Rodríguez Francisco, M. (2017). Consequences of dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids on reproductive, endocrine and metabolic parameters of rabbit does and on carcass quality of growing rabbits [Universidad Politécnica de Madrid]. https://doi.org/10.20868/UPM.thesis.49228
Rodríguez, M., G. Rebollar, P., Mattioli, S., & Castellini, C. (2019). n-3 PUFA Sources (Precursor/Products): A Review of Current Knowledge on Rabbit. Animals, 9(10), 806. https://doi.org/10.3390/ani9100806
Russo, R., & Reggiani, R. (2014). Variation in the Content of Cyanogenic Glycosides in Flaxseed Meal from Twenty-One Varieties. Food and Nutrition Sciences, 05(15), 1456–1462. https://doi.org/10.4236/fns.2014.515159
Simopoulos, A. P. (2002). Omega-3 Fatty Acids in Inflammation and Autoimmune Diseases.
STEINER, A., & DAYTON, S. (1956). Production of Hyperlipemia and Early Atherosclerosis in Rabbits by a High Vegetable Fat Diet. Circulation Research, 4(1), 62–66. https://doi.org/10.1161/01.RES.4.1.62
Sungatullina, A., Petrova, T., & Nikitina, E. (2024). Investigation on Fermented Milk Quality after the Addition of Flaxseed Mucilage and the Use of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Lactiplantibacillus plantarum AG9. Frontiers in Bioscience-Elite, 16(2). https://doi.org/10.31083/j.fbe1602011
Wang, D., Ma, B., Liao, Z., Li, W., Zhang, T., Lei, C., & Wang, H. (2023). Flaxseed Supplementation in Chicken Feed Accelerates Salmonella enterica subsp. enterica Serovar Enteritidis Clearance, Modulates Cecum Microbiota, and Influences Ovarian Gene Expression in Laying Hens. Biomolecules, 13(9), 1353. https://doi.org/10.3390/biom13091353
Wu, D., Taibi, A., Thompson, L., & Comelli, E. (2022). Flaxseed Alters Gut Microbiota-Mammary Gland MicroRNA Relationships Differently Than its Oil and Lignan Components. Current Developments in Nutrition, 6, 342. https://doi.org/10.1093/cdn/nzac053.083
Yang, C., Yang, L., Yang, Y., Wan, M., Xu, D., Pan, D., & Sun, G. (2023). Effects of flaxseed powder in improving non-alcoholic fatty liver by regulating gut microbiota-bile acids metabolic pathway through FXR/TGR5 mediating. Biomedicine & Pharmacotherapy, 163, 114864. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2023.114864
Zhou, X., Zhang, Z., Huang, F., Yang, C., & Huang, Q. (2020). In Vitro Digestion and Fermentation by Human Fecal Microbiota of Polysaccharides from Flaxseed. Molecules, 25(19), 4354. https://doi.org/10.3390/molecules25194354
Geschreven door Meggie van Peer
Biotechnoloog / Konijnendeskundige / Voedingsdeskundige