Gratis verzending voor alle bestellingen boven €70 €25

Help! Mijn konijn is in de rui – wat nu?

Elk konijn is in de rui, maar wat kun je het beste doen om jouw konijn hier zo goed mogelijk doorheen te helpen? Waar kun je op letten en wat moet je vooral niet doen? In deze blog vertellen we je meer over de rui van jouw konijn.

Misschien zie je ineens plukken haar op de grond liggen of hangt er een wolk van pluis in de lucht zodra je konijn een sprintje trekt. Geen zorgen, het hoort erbij! Maar wist je dat deze periode niet alleen lastig is voor jouw stofzuiger, maar ook behoorlijk intens kan zijn voor je konijn zelf?

Het vervangen van de vacht

Een konijn verhaart het hele jaar door een beetje. Dit heet de gefaseerde rui en verloopt meestal vrij geleidelijk. Door continu haren te vervangen, blijft de vacht in goede conditie. Het grootste gedeelte van het jaar geeft dit weinig problemen, maar twee keer per jaar is het vervangen van haren het meest zichtbaar. Dan vindt de seizoensverharing plaats. Dit wordt getriggerd door de veranderende temperaturen. Je konijn past dan zijn vacht, op het aankomende seizoen aan. Vooral de overgang van winter naar zomer is een heftige wisseling.

De dikke onderlaag, ook wel wollaag genoemd, die zich heeft gevormd om de winter door te komen, maakt plaats voor een dunnere zomervacht. Wat opvalt is dat dit vaak lichtere haartjes zijn dan de zichtbare vacht: dit zijn de wollige onderharen. Het is een fabel dat je konijn in de winter meer haren heeft dan in de zomer. Het áántal haren blijft gelijk, alleen is de structuur van de haren in de winter veel dikker. En deze haren moeten tijdens de seizoensverharing dus allemaal vervangen worden.

Alle losse haren die ingeslikt worden tijdens het wassen van zichzelf of hun konijnenmaatje moeten het lichaam weer verlaten. Een konijn kan niet braken, dus moeten deze haren het lichaam via de keutels verlaten. Als dit niet lukt kunnen haren ophopen in het spijsverteringskanaal. Het gevolg hiervan zijn kettingkeutels: keutels die door haren aan elkaar zijn geregen. Krijg je meer haren in de buik dan kunnen er verstoppingen ontstaan en in het ergste geval stopt je konijn met eten.

Daarom is het superbelangrijk dat de darmen tijdens de rui optimaal ondersteund worden en in balans zijn. Hoe beter de spijsvertering, hoe makkelijker de haren worden afgevoerd.

Hoe kun je jouw konijn helpen?

TIJDENS DE RUI

De meest effectieve manier om losse haren te verwijderen is door je konijn één keer per week te borstelen. Veel mensen denken: ik koop een borstel en ga eens flink aan de slag. Maar pas op, de meeste borstels zijn totaal niet geschikt voor de gevoelige huid van een konijn. Ze trekken de gezonde haren mee, schuren over de huid en kunnen de vacht juist beschadigen. Met de juiste borstel wordt borstelen prettig en fijn!

Natural Beauty Borstel – deze borstel is speciaal ontworpen voor konijnen en wordt ook door vele konijnentrimmers gebruikt. De borstel is gemaakt van zwijnenhaar, met zachte nylon steunharen. Borstels met zwijnenhaar verdelen de natuurlijke oliën en het tal vet van de huid gelijkmatig over het haar. Hierdoor sluiten de haarschubben en krijgt het haar een natuurlijke glans. De zachte flexibele haren glijden soepel door het haar, waardoor klitten ontwarren en loszittende haren gemakkelijk worden weg geborsteld, zonder de vastzittende haren los te maken. Ook het vuil wordt gemakkelijk uit de vacht geborsteld. De haren masseren de huid en stimuleren de bloedsomloop. Ook is de borstel antistatisch door het gebruik van zwijnenhaar.

Sensitive Care Borstel – Deze borstel is gemaakt van zwijnenhaar zonder steunharen wat deze borstel zachter maakt dan zijn grotere broertje de Natural Beauty Borstel. Daardoor is de Senstive Care Borstel enorm geschikt voor het borstelen van de gevoelige en lastige plekjes van jouw konijn. Door het kleine formaat kom je gemakkelijk onder de oksels, onder de kin en de voetzooltjes van je konijn, zonder de vacht of de huid te beschadigen. Je kunt hierdoor gemakkelijk vuil uit de vacht van je konijn borstelen zonder de vaste haren aan te tasten. Ook is deze borstel geschikt voor jonge dieren die nog te klein zijn voor de grotere borstel.

Bunny Butts – Om alle overtollige losse haren te verwijderen zijn de Bunny Butts ideaal. Door twee keer per week met een doekje over de vacht van jouw konijn te gaan, haal je de losse haren gemakkelijk weg doordat de haren aan de doekjes plakken. De lotion van de doekjes verzorgt ook nog eens de geïrriteerde en jeukende huid van je konijn. Ook kun je met de Bunny Butts op een veilige en verzorgende manier de plakpoep van de billen van jouw konijn verwijderen.

Natuurlijk borstelen

Laat je konijn op een natuurlijke wijze verharen, net zoals in de natuur! Verschillende tunnels of bruggen kunnen een uitkomst bieden bij het natuurlijk borstelen van je konijn. Door de wrijving tegen het natuurlijke materiaal raakt je konijn losse haren kwijt.

Wilgentunnel – De wilgentunnel is gemaakt van wilgentakken en dus 100% natuurlijk en daarom veilig voor jouw konijn om aan te knagen en op te eten.

Tunnel Kurk – Deze natuurlijke schuilplek is geschikt voor binnen en buiten. Iedere tunnel is uniek in vorm en maat.

Wilgenbrug – De wilgenbrug is gemaakt van wilgentakken en dus 100% natuurlijk. Veilig voor jouw konijn om aan te knagen en op te eten. Het knagen aan de wilgenbrug bevordert de tandslijtage.

Houten brug – Deze houten brug van donker wilgenhout is de ideale schuilplek. De brug is flexibel en vouwbaar, dus je kan deze als brug neerzetten of als trap gebruiken.

Ondersteun van binnenuit!

Naast het (natuurlijk) borstelen is het belangrijk om je konijn van binnenuit te ondersteunen tijdens de rui – het kost immers veel energie. En wat dacht je van de kettingkeutels, verstoppingen of het stoppen met eten. Om dit te voorkomen zijn er speciale producten voor je konijn.

Anti Hairball Cracker – Deze lekkere snack is speciaal ontwikkeld om ingeslikte haren via de keutels af te voeren. Dankzij de unieke samenstelling worden haren makkelijker uitgescheiden én krijgt het immuunsysteem een extra boost. Geef de cracker heel het jaar door, maar tijdens de vachtwisseling geef je nét iets meer om jouw konijn te helpen. Deze cracker bevat lijnzaad en papaja om de spijsvertering extra te ondersteunen. De Anti Hairball Crackers zijn speciaal voor konijnen gemaakt – veilig, effectief én goed voor de spijsvertering.

Extra ondersteuning

Deze producten kan je aan je konijn aanbieden voor extra ondersteuning.

Immun cracker – is speciaal ontwikkelt om het immuunsysteem van jouw konijn een boost te geven! De echinacea in de cracker zorgt ervoor dat het dat het afweersysteem wordt versterkt.

Prebiotic cracker – De Prebiotic cracker is speciaal ontwikkeld om de darmflora van jouw konijn te stabiliseren. Dankzij de inuline, die de darmgezondheid bevordert, ondersteun je een betere spijsvertering.

Van Eeuwen Vacht & huid – Als er huid- en/of vachtklachten zijn, ga je ook van binnenuit aan de slag voor een optimaal resultaat. Om van binnenuit de huidweerstand te verbeteren kiest Van Eeuwen voor een aantal geselecteerde plantextracten. Deze planten bevatten werkzame stoffen die een reinigend effect hebben en de functie van verschillende organen ondersteunen.

Van Eeuwen Darmozan – Bij waterige ontlasting proberen de darmen in hevige mate toxische afvalstoffen af te voeren. De darmen gaan harder werken en de uitscheiding van water wordt verhoogd. Van groot belang is het herstellen van het evenwicht van de bacteriële flora in het maagdarmkanaal.

Vezels, vezels, vezels!

Het belangrijkste wapen tegen verstopping? Vezels. Veel vezels. Geef daarom niet alleen hooi (altijd het belangrijkste onderdeel van het konijnendieet), maar ook vezelrijke snacks zoals:

Tarwe aren – van nature vezelrijk, een gezond en knapperig tussendoortje, perfect om aan te knabbelen. De ruwe vezels van de tarwe aren zijn bevorderlijk voor de darmflora en de spijsvertering van je konijn.

Knabbelsticks – Geperst hooi en kruiden in een stevige snack waar je konijn lekker lang mee bezig is. Deze heerlijk geurende sticks zitten boordevol vezels en is speciaal ontwikkeld om aan natuurlijke behoeften te voldoen.

Johannesbrood – Goed voor spieropbouw en een mooie, glanzende vacht. Johannesbrood stimuleert de maag en darmactiviteit en werkt eetlustopwekkend. Het heeft een zoete smaak en de meeste konijnen zijn er dol op.

Aardpeerstokjes – Rijk aan vezels wat gunstig is voor de spijsvertering. Heerlijk om aan te knabbelen.

Extra energie? Zeker weten!

Verharen kost energie. Dus mag je jouw konijn in deze periode best iets extra’s geven:

Pompoenpitten – Rijk aan gezonde vetten, eiwitten en vezels. Fijne energiebommetjes dus! Ze dragen bij aan een glanzende vacht en een sterk immuunsysteem. Ze helpen bij het in balans houden van een gezonde darmflora en hebben een positief effect op de spijsvertering van je konijn omdat ze licht laxerend werken.

Erwtenvlokken – Licht verteerbaar en vol belangrijke voedingsstoffen, ze zitten vol eiwitten en vezels. Erwtenvlokjes bevatten lecithine wat een belangrijke bouwstof voor de groei is. Deze dragen bij aan een gezonde spijsvertering en hebben een kalmerend effect.

Let wel: geef zaden en pitten altijd met mate, want ze zijn vet.

Waarom adviseren wij niet meer de lijnzaadbrokjes, maar wel de Anti Hairball crackers?

Steeds vaker zien we lijnzaadbrokjes opduiken als dagelijkse snack voor konijnen. Maar is dat wel zo verstandig?

Lijnzaadbrokjes zijn van oorsprong gemaakt voor paarden en dus nooit afgestemd op de behoeften van een konijn. Ja, konijnen vinden ze vaak heerlijk en werken er enthousiast voor, maar helaas zijn ze minder geschikt voor het gevoelige spijsverteringsstelsel van een konijn.

Konijnen hebben een darmstelsel dat draait op vezels, niet op vetten. Lijnzaadbrokjes bevatten juist veel vet, vooral omega-3 vetzuren. Dit kan, zeker bij langdurig of overmatig gebruik, leiden tot serieuze gezondheidsproblemen zoals:

Overgewicht – door het overmatig geven van lijnzaadbrokjes worden je konijnen dik. We zien de laatste tijd overmatig veel konijnen met obesitas.

Vervilting, vooral boven de staart – de vacht is hier zo dik dat er met geen mogelijkheid doorheen geborsteld kan worden. De vacht is een viltplak geworden welke continu aan de huid vastzit en deze beschadigt. Mocht jouw konijn hier last van hebben, neem dan contact op met een gespecialiseerde konijndeskundig trimmer.

Plakpoep – in meer of mindere mate. Niet de standaard aan elkaar geplakte blinde darm keutels maar echte natte diarree-achtige ontlasting. Vaak een beetje slijmerig. Deze slijmerige ontlasting blijft vaak plakken in de vacht rondom de billen en wordt van kwaad tot erger. Hier is áltijd professionele hulp bij nodig. Neem contact op met je konijnkundig trimmer of dierenarts.

Daarnaast heeft lijnzaad nog een eigenschap die vaak over het hoofd wordt gezien: het onttrekt vocht. Drinkt een konijn niet genoeg of krijgt het te weinig waterhoudende groenten, dan kan dit zelfs leiden tot uitdroging of verstopping.

Andere nadelen van lijnzaadbrokjes bij langdurig gebruik

Darmluiheid – de darmen worden afhankelijk van de externe prikkel van lijnzaad om goed te bewegen.

Het zou een bloedverdunnend effect kunnen hebben.

Mogelijke verminderde opname van medicijnen, omdat lijnzaad stoffen kan binden in de darmen.

Producten uit de blog

De waardering van www.jouwkonijn.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 2536 reviews.