Een zindelijk konijn

Een konijn is natuurlijk een geweldig huisdier. En wat het een nóg geweldiger dier maakt, is als alle keutels en plasjes in de toiletbak terechtkomen. Een konijn doet zo’n 300 keutels per dag en die hele dag opruimen wordt niemand blij van.

In dit blog gaat Jeroen van Chews&Nibbles proberen te helpen om je konijn zo zindelijk mogelijk te krijgen, zodat 2x per week het toilet schoonmaken alles is wat je nog hoeft te doen. Qua schoonmaken dan! ?

Een konijn is eigenlijk een heel schoon dier en wil heel graag de behoefte op 1 plek doen. Doordat mensen fouten maken, snapt jouw konijn het niet meer en gaat het toch mis.

Wat er vooral vaak fout gaat, is dat een konijn vermenselijkt wordt. Mensen gaan de dingen die zij wel en niet fijn vinden kopiëren naar hun konijn. Wij spenderen vaak zo min mogelijk tijd op het toilet en vinden onze eigen geur meestal niet fijn. Een konijn wil juist zijn, waar zijn of haar geur is. Zij vinden hun eigen geur wel prettig. Sterker nog, hier willen ze ook lekker kunnen chillen. 

 

Basisregels voor het zindelijk maken van jouw konijn

Zorg dat het toilet groot genoeg is!

Één van de meest gemaakte fouten is een veel te klein toilet. De standaard hoektoiletjes, die in de gemiddelde dierenwinkel te krijgen zijn, daar past het gemiddelde dwergkonijn al niet in en is dus eigenlijk altijd te klein. Jouw konijn moet languit in het toilet kunnen liggen en heb je een koppel konijnen, dan moeten ze lekker samen languit kunnen luieren in het toilet. Het toilet kan beter nét een maatje groter zijn, dan dat het te klein is, en jouw konijn er toch naast keutelt en plast. Met het gevolg dat je toch weer steeds het hele verblijf moet schoonmaken.

 

Zorg voor hooi boven het toilet!

Een konijn eet als het goed is heel de dag door hooi en doet dus 300 keutels per dag. Als het hooi en de toiletbak ver uit elkaar zijn, moet je konijn 300x per dag heen en weer van het hooi naar het toilet. Dan is het in 250 van de gevallen te laat en ligt het al ergens anders. Als je zorgt dat jouw konijn in de toiletbak hooi gaat eten, zit deze meteen op de goede plek en gaat het vanzelf.

 

Kies de juiste bodembedekking!

Als eerste moet de bodembedekking in het toilet anders zijn dan in de rest van het verblijf, zodat het verschil zo duidelijk mogelijk is. 

Daarnaast moet het toilet een zo fijn mogelijke plek zijn, waar je konijn ook lekker kan chillen en dus moet ook de bodembedekking prettig aanvoelen. Een hond of kat heeft kussentjes onder de voeten, maar een konijn heeft alleen maar haren onder de voeten. Te harde bodembedekking, zoals beukensnippers of houtkorrels voelen echt niet prettig en kunnen zorgen dat de haren van de onderkant van de voeten gaan. Dit kan resulteren tot allemaal wondjes onder de pootjes, wat kan leiden tot vervelende ontstekingen, ook wel pododermatitus genoemd.

Omdat een konijn eigenlijk heel schoon van zichzelf is, moet het ook schoon aanvoelen. Je zult merken dat als de toiletbak te vies is, ze er naast gaan poepen en plassen.

Back2nature is lekker zacht voor de voeten, neemt heel goed vocht en geurtjes op en bevat zo goed als geen stof. Het plakt niet aan het toiletbak, maar wel aan elkaar dus het schoonmaken is ook nog eens heel praktisch. Geen geschraap en gedoe met schoonmaken dus. ?

Succes voor jou en jouw konijn gegarandeerd!

Dit zijn echt de basisregels voor een zindelijk konijn. Er zijn uiteraard wel uitzonderingen die het toch lastiger kunnen maken. Een konijn gebruikt de geur namelijk ook om te communiceren.

 

Castreren kan helpen

Als jouw konijn niet gecastreerd is, is er grote kans, dat vanaf een bepaalde leeftijd deze de behoefte krijgt om te laten weten dat hij of zij beschikbaar is voor een potentiële partner. Dan zal er dus vaker buiten het toilet geplast en gekeuteld worden. Zo kunnen andere konijnen ruiken dat hij of zij daar woont en graag baby’s wil! Castreren is dan de beste optie, zodat deze behoefte af gaat nemen. Bij mannetjes begint dit vaak rond de 15 weken. Bij dames kan dit zo nu en dan opeens veranderen, afhankelijk van de hormoonhuishouding. Zo zie je in het voorjaar vaak ineens een periode dat de dames meer bezig zijn met de hormonen en opeens overal keutelen, om potentiële mannetjes aan te trekken!

 

Let op met veranderingen in de omgeving

Geuren worden door konijnen ook gebruikt om te waarschuwen. Stel je voor dat de buren aan het verbouwen zijn of er opeens een nieuwe eettafel staat. Dan kan het zijn dat je konijn even minder zindelijk is, om met de geuren te laten weten hoe de situatie in elkaar zit. Dit kunnen zelfs hele subtiele veranderingen zijn. Omdat een konijn hele gevoelige zintuigen heeft, komen dingen veel meer binnen, dan bij ons. Denk bijvoorbeeld aan een verse bos bloemen, die net op tafel staat of dat nieuwe parfum die je voor het eerst gebruikt.

 

Neutraliseren van vaste “foute” plekjes

Mocht jouw konijn een keer op de bank hebben geplast, dan is er grote kans dat dit vaker gaat gebeuren op deze plek. Het ruikt immers naar het konijn, dus zal hij of zij vaker teruggaan naar deze plek. Optimaal neutraliseren met de kooispray van ‘Jouw Konijn’ is dan eigenlijk de enige optie om deze plek optimaal te neutraliseren, zodat de geur verdwijnt en de plek niet meer als zodanig herkend wordt.

 

Als laatste kan er natuurlijk altijd iets medisch aan de hand zijn met jouw konijn, waardoor het moeilijk zindelijk wordt of is. Denk hierbij aan problemen met de nieren of urinewegen. Mocht het na alles hierboven toch niet goed gaan, is het wellicht raadzaam de dierenarts te raadplegen.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.


De waardering van www.jouwkonijn.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 2412 reviews.