Gratis verzending voor alle bestellingen boven €30

Een goede balans in brokken en hooi

Eén van de veel voorkomende problemen bij konijnen is plakpoep. Billen die steeds weer vies zijn en schoongemaakt moeten worden. Bijna altijd komt dit, doordat er geen goede balans is in de voeding van je konijn.

Natuurlijk wil je je huisdier verwennen. Omdat er altijd zo enthousiast gereageerd wordt, als je iets lekkers geeft, is dit natuurlijk te leuk om vaak te doen. Je konijn wordt er immers zo blij van. De meeste konijnen krijgen dan ook veel te veel brokken en snacks, waardoor de balans in de voeding niet meer klopt. Konijnen kunnen heel goed doen, alsof ze uitgehongerd zijn. Dit doen ze instinctief, omdat ze niet weten wanneer deze kans zich weer voor gaat doen.

Wegen = weten

De aanbevolen hoeveelheid is 20 gram brokken per kilo dat je konijn weegt. Op basis van het streefgewicht. Is je konijn al te zwaar? Dan kun je hier beter net onder gaan zitten, totdat je merkt dat je konijn wel een gezond gewicht heeft. Weeg het volume brokken ten minste 1 keer af, zodat je zeker weet dat je goed zit. Vaak is het gevoel toch anders dan de werkelijkheid. En elke brok is anders in gewicht. Een handje van de ene brok, is de andere niet.

Een gezond gewicht

Om op een goede hoeveelheid brokken te komen, is het wellicht handig om eerst te controleren of je konijn nu een gezond gewicht heeft. Niet te dik of juist te dun is. Als je achter de voorpoten voelt, moet je nét de ribben kunnen voelen. Voel je deze niet? Dan is je konijn te zwaar. Voel je de ribben heel goed, dan is je konijn aan de magere kant en mag hij wel iets meer brokken.

Hooi is de basis

Een konijn hoort hooi te eten. Dat weet eigenlijk iedereen wel. Sterker nog, een konijn kan makkelijk overleven door een tijd alleen hooi te eten en geen brokken. De vezels in het hooi zorgen dat de spijsvertering van je konijn goed werkt. Hooi is dan ook de basisvoeding van je konijn. Gemiddeld zou een konijn net zoveel los hooi per dag moeten eten, als het konijn groot is.

Maar hooi aanbieden, is iets anders dan een konijn dat de goede hoeveelheid hooi eet. Hooi is namelijk wel het laatste wat je konijn gaat kiezen. Door te veel brokken of snacks zal je konijn dit altijd eerst eten en daarna pas hooi gaan eten. Zie je dat je konijn minder hooi eet? Dan weet je dat je te veel andere dingen geeft.

Hooi verversen

Konijnen hebben over het algemeen een voorkeur voor grof, vers, geurend hooi. Zit het hooi al een dag in de hooiruif? Dan zal je konijn minder de neiging hebben om dit nog te eten. Maar weggooien is ook zonde. Door het ‘oude’ hooi te mengen met vers hooi en dan weer in de ruif te doen, zal het weer lekker ruiken en je konijn dit weer sneller gaan eten. En zak hooi die al te lang openstaat, zal uitdrogen en daardoor minder aantrekkelijk zijn voor je konijn. Bewaar hooi dan ook het liefst donker en in een afgesloten bak of zak.

Plakpoep

Vieze billen ontstaan bijna altijd door een verkeerde verhouding tussen hooi en extra’s. Door het eten van te weinig vezels uit hooi, raken de darmen van je konijn snel van slag. Plakpoep ontstaat doordat de plakkerige blindedarmkeutels niet direct opgegeten worden en aan de billen blijven hangen. Dit gaat ophopen en kan zelfs leiden tot hele klonten die vastzitten onder en aan de staart van je konijn.

Blindedarmkeutels bevatten extra voedingsstoffen. Als je konijn een overvloed aan voedingsstoffen tot de beschikking heeft, zal hij deze keutels niet meer opeten. Daarnaast zal een te zwaar konijn minder flexibel zijn en zichzelf niet goed schoon kunnen houden. Door minder brokken en snacks te geven, zal je konijn weer meer hooi gaan eten. Hierdoor kloppen de verhoudingen beter en zal je konijn minder last krijgen van plakpoep en een beter gewicht krijgen.

Gevoelige darmen

In de tijd dat je konijn ouder wordt kan het ook zijn dat de darmen gevoeliger gaan reageren. Heb je al geminderd met brokken en snacks, maar blijft de plakpoep? Dan kan het, het proberen waard zijn om de voeding te wisselen. Zoals een grainfree variant of een totaal ander merk brokken. Soms kan de verhouding in bijvoorbeeld eiwitten hier invloed op hebben. Konijnen kunnen ook anders gaan reageren op groente of bepaalde snacks. Vooral de vochtige extra’s kunnen de spijsvertering van je konijn snel van slag brengen.

Je konijn leren kennen

Een belangrijk ding in een goede balans tussen hooi en extra’s is het kennen van je konijn. Bovenstaande gaat uit van een gemiddelde. Net als bij mensen heeft het ene konijn een snellere stofwisseling dan de andere. Of heeft meer energie en is actiever. Houd dan ook dagelijks in de gaten of je konijn nog steeds goed hooi eet. Wordt er slechter hooi gegeten, maar is de kwaliteit van het hooi niet anders dan voorheen? Dan is het beter even minder brokken en snacks geven. Je zult zien dat je konijn dan vanzelf meer trek krijgt en weer beter hooi gaat eten.

Aanraders

  • Sunny Fields Timothy hooi

     5,00 7,50
    In mandje doen Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
  • KonaCorn weidehooi

     6,00 10,00
    In mandje doen Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
  • Science Selective Adult

     11,00 50,00
    In mandje doen Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
  • KonaCorn konijnenkorrel

     7,50 30,00
    In mandje doen Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
  • Beaphar Care+

     13,00 35,00
    In mandje doen Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
  • De waardering van www.jouwkonijn.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 2451 reviews.