6 Tips om Madenziekte bij konijnen te voorkomen

6 tips

om de madenziekte te voorkomen!

In deze blog legt Jeroen van Chews&Nibbles uit wat Madenziekte bij konijnen is, welke gevaren het met zich meebrengt en hoe je dit kunt voorkomen.

Het voorjaar en de zomer zijn voor ons natuurlijk een heerlijke tijd! Helaas voor onze konijnen, denken vliegen hier hetzelfde over. Vanaf mei tot en met september staat je konijn voor de uitdaging om de vliegen van zich af te houden. Dit geldt niet alleen voor de irritatie die deze beestjes oproepen door hun aanwezigheid, maar er schuilen ook grote gevaren in voor jouw konijn, namelijk de Madenziekte, waar elk jaar weer vele konijnen een gruwelijke dood aan sterven.

Madenziekte pakket voorkomen konijnen

Madenziekte bij konijnen

Vliegen, en dan met name de grote bromvliegen met blauwgroene reflectoren op hun rug, vinden de ontlasting van jouw konijn heerlijk. De geur van ontlasting trekt deze vliegen aan. Hier leggen ze hun eitjes in, waar in no-time maden uit ontstaan. Deze maden leven van vlees. Het liefst legt de vlieg dan ook eitjes in keutels of urine die aan je konijn vastgeplakt zit. De maden die uitkomen kruipen in de huid en vlees van je konijn, en daarmee wordt je konijn dan eigenlijk levend opgegeten. Met een hele nare dood tot gevolg.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je konijn dit niet overkomt?

Zorg dat het verblijf van je konijn schoon is.

Heel flauw natuurlijk, maar als een vlieg de ontlasting niet kan waarnemen, zal deze ook niet op je konijn afkomen. Zorg in ieder geval dat het toilet van je konijn elke dag verschoond wordt. Je kunt deze extra neutraliseren door de kooispray te gebruiken. Je maakt het toiletje schoon als gebruikelijk, en sprayt daarna de kooispray eroverheen. Deze spray bevat alleen natuurlijke ingrediënten, en zorgt dat bacteriën zich niet meer kunnen vermeerderen, zodat het écht langer duurt, voor je wat gaat ruiken.

Voorkom plakpoep bij je konijn.

Als je konijn poep aan zijn billen heeft, maak je het de vliegen wel heel makkelijk en aantrekkelijk. Veel vezels zorgen voor droge, mooie keutels, die niet ruiken en ook niet aan je konijn blijven plakken. Plakpoep ontstaat meestal door teveel lekkers en te weinig hooi of gedroogde kruiden.

Zorg voor een goede darmwerking.

Geef in deze periode met mate brokken, vochtige groenten en snacks, maar zorg dat ze genoeg goed en ruw hooi en vezelrijke, gedroogde kruiden eten. Hierdoor blijven de darmen zo stabiel mogelijk. Daarbij kan je extra weegbree geven. Dit kruid bevat veel vezels en kan zelfs diarreeremmend werken.

Houd de weerstand op peil.

Een konijn met een lagere weerstand en verminderde gezondheid zal gevoeliger zijn voor plakpoep. Dit kun je verbeteren door rode zonnehoed en weegbree bij te geven. Beide gedroogde kruiden bevatten veel vezels en kunnen weerstandverhogend en ontstekingsremmend werken.

Check je konijn en het verblijf regelmatig.

Check je konijn minimaal twee keer per dag, om te zien of er poep vastgeplakt zit of dat er urine op de vacht zit.
Kom je dit tegen? Verwijder de poep en/of urine dan zo snel mogelijk. Hier kun je het beste de Bunny butts doekjes voor gebruiken. Deze doekjes verwijderen de viezigheid gemakkelijk en verzorgen de huid van je konijn tegelijkertijd. Gebruik geen water. Water en wol zorgt samen voor vervilting, waardoor ontlasting nog makkelijker achterblijft op de vacht. Is dit lastig of zit het te vast? Vraag dan of een konijntrimmer je hierbij kan helpen.

Zie je maden in het verblijf? Maak dit dan meteen grondig schoon en gebruik daarna de kooispray om alles te neutraliseren!

Gebruik anti-myiasis spray!

Er is een spray die preventief werkt tegen Madenziekte. Deze anti-myiasis spray zorgt dat je konijn vier weken lang niet aantrekkelijk is voor vliegen en kan heel veel problemen voorkomen. Aan te raden is dit preventief te gebruiken in de periode van mei tot en met september.

Toch maden? Ga met spoed naar een dierenarts!
Kom je ondanks alles toch maden tegen bij je konijn? Wacht geen seconde en ga meteen naar een dierenarts.
Spoel je konijn in geen geval af met water: Hierdoor kruipen de maden nog dieper naar binnen!

Als je er vroeg bij bent, kan je konijn nog te redden zijn. Helaas is het een feit dat de meeste konijnen hier heel snel aan overlijden. Het voorkomen hiervan is dus altijd de beste keuze.



De waardering van www.jouwkonijn.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 2376 reviews.