Sneeuw op komst!

Wintertijd

Tot nu toe hebben we een milde winter achter de rug, maar de echte kou, die gaat aankomende week komen. Vanaf volgende week wordt het ijzig koud en gaat het sneeuwen. Wat kan je doen om je konijnen tegen dit (extreme) weer te beschermen?

Konijnen kunnen beter tegen kou dan tegen warmte!

Bij gezonde konijnen hoef je eigenlijk pas extra maatregelen te treffen als de gevoelstemperatuur onder de -15graden komt. Zorg in ieder geval dat ze niet op de koude grond liggen. Een bed van stro wordt in deze tijd van het jaar vaak wel gewaardeerd. Je merkt het gauw genoeg dat als je konijn dat warme bedje niet nodig heeft. Het stro wordt dan vakkundig uit het (nacht-)hok geschoven. Blaast de koude wind in het hok hang er dan een deken of kleed voor. Zorg voor een droge ruimte. Niets is vervelender (en kouder) dan een vochtig hok.

Oude konijnen

Het is verstandig oude konijnen in de gaten te houden, zij bewegen wat minder en zijn met de koude wat stram en stijf in de spieren. Het is beter als zij bijvoorbeeld in de schuur kunnen overwinteren. Bij oude konijnen kan je bijvoorbeeld een opgewarmde snuggelsafe © in het hok leggen. Deze blijft ca. 10 uur warm. Maar zorg wel dat het konijn er vandaan kan lopen. Een waterkruik heeft weinig zin. Warm water bevriest sneller dan koud water. Gebruik geen elektrische warmtemat. Konijnen die goed op temperatuur zijn, zijn dol op de rubber coating van de kabeltjes en de mat loopt het risico gesloopt te worden.

Vochthuishouding

Geef je konijn op vaste tijden water, dan weten ze wanneer ze kunnen drinken. Je kan ook winterwortel in het hok leggen of bijvoorbeeld witlof. Zo krijgt je konijn ook op een andere manier vocht binnen. Als het water bevriest, ververs dan de waterbak meerdere keren per dag. Een drinkfles is niet aan te bevelen. Het tuitje bevriest en in het ergste geval blijft het tongetje van het konijn aan het balletje plakken.

Nestje

Heb je een nestje, zorg dan dat er geen wind het nesthok kan waaien. Leg in geen geval een kruik bij het nest. De lampreien regelen prima zelf hun nesttemperatuur, ook bij -15 graden! Door een kruik kunnen ze oververhit raken. Pas wel op als de oogjes net open zijn. De kleintjes zijn nog niet vlot genoeg en als ze gaan dwalen bevriezen ze van de kou.

Sneeuw

Ik kijk er naar uit naar de sneeuwpret met konijnen, echter voor langharige konijnen kan dit heel vervelend worden als er sneeuwklompjes aan de pels blijven hangen. Dit geldt ook voor Nederlandse hangoordwergen en Franse hangoren met lange broek. Rent jouw konijn straks lekker door de sneeuw en wil je hem/haar daarna droogmaken doe dit dan met een föhn. Blaas de pels droog. De pels is zo opgebouwd dat nattigheid niet tot op de huid kan komen, als je gaat wrijven met een handdoek ontstaat er vilt. (Wol+Water+Wrijving=Vilt!)
Als het konijn droog is, geef het dan wat te eten. Door te eten houdt het konijn zijn lichaamstemperatuur onder controle.

Onderkoeling

Bij onderkoeling daalt de temperatuur onder de 38,5 graden. Als de lichaamstemperatuur lager is dan 37,5 graden stopt de stofwisseling. Hierdoor komen de darmen stil te staan en ontstaat er gas. Levensgevaarlijk voor het konijn! Raadpleeg dan meteen een dierenarts.

Temperatuur meten

Het kuiltje in de nek of oren is geen goede plek om de temperatuur van je konijn te bepalen! Je vingers zullen door de kou de lichaamstemperatuur niet goed waarnemen. Wil je weten of je konijn ondertemperatuur heeft, pak dan een thermometer en meet anaal.

Potstallen

Veel mensen zullen dit vies vinden, maar het is o zo praktisch. Potstallen is steeds een laagje vers stro op de mest leggen. De mest/stro dek wordt dan steeds dikker. De mest gaat broeien en dat is een natuurlijk kacheltje voor je konijn. Zodra de vorst weg is kan je dan je hok weer leegtrekken.

Ventilatie

Hoewel we zeer geneigd zijn dekens over het hok te leggen, sluit het hok alsjeblieft niet hermetisch af. Hoe koud het ook is, ventilatie blijft zeer belangrijk!

Veel sneeuwplezier!

Groetjes Ilse PosDe waardering van www.jouwkonijn.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 704 reviews.