Het konijnen hitteplan, wees voorbereid

Elke jaar overlijden er vele konijnen aan de hitte. Daarom moeten we onze konijnen een handje helpen om koel en gezond te blijven! Hierbij onze tips.

Verkoeling verblijf

 

Haal het stro in het verblijf van jouw konijn voor een groot gedeelte weg. De meeste konijnen zullen dit overigens zelf al doen. Stro isoleert immers en voelt warm aan. Het is beter om een (gedeelte) van het verblijf van bijvoorbeeld koele tegels te voorzien of eventueel kartonsnippers.

Zorg voor voldoende schaduw. Let erop dat het verblijf ook in de schaduw blijft: de zon draait tenslotte gedurende de dag. Boven de 20 graden heeft je konijn de hele dag schaduw nodig. Het is fijn (en noodzakelijk) als je konijn ook een buitenruimte of ren heeft. Als het waait, waait het daar lekker door. Heb je niet voldoende schaduw? Plaats dan een parasol of schaduwdoek boven het hok en de ren. Of span een lichtgekleurd (nat) laken over het dak of over de ren, maar houd de ingang en zijkant vrij voor verkoelende ventilatie!

Leg een koelsteen weg. Deze blijven lekker koel. Konijnen liggen hier dan ook graag op, zodat ze zelf ook koel blijven. Het voordeel van deze tegels is dat konijnen geen behoefte hebben om hieraan te knagen. Over het algemeen zijn de tegels al verkoelen genoeg van zichzelf. Als je de stenen extra koel wilt maken, kun je ze in de koelkast leggen.

Zorg voor coolpads. Dit zijn verkoelende, harde ronde schijven, ook wel bekend als icepod. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor de verkoeling van o.a. konijnen. Leg de schijf 3 tot 4 uur in de vriezer en daarna in het verblijf van je konijn. De ronde vorm maakt dat veel konijnen er graag op of in de buurt liggen. Sommige konijnen vinden het fijner als je bijvoorbeeld een handdoek om de coolpad wikkelt, maar dit hoeft dus niet per se. Konijnen hebben immers een dikke beschermende vacht. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de huid van een konijn vast vriest aan de coolpad.

Geef je konijnen zelf de keuze of ze hun coolpad gebruiken. Geef ze de tijd: verwacht niet dat ze er gelijk royaal bovenop gaan liggen.  Je konijn moet een coolpad zelf fijn vinden. Forceer het dus niet door je konijn er zelf bovenop te zetten: dat geeft juist stress. Het allerbelangrijkste is dat de optie om te verkoelen er is.

Voeding bij hitte

 

Geen koud, maar lauw water. Konijnen voeren de warmte af met hun oren. Ze zullen bij warmte meer gestrekt liggen en iets sneller ademen. Hoewel je wellicht de neiging hebt om een konijn bij hogere temperaturen koud water te geven om te drinken of ze te helpen met afkoelen, is dat niet verstandig. De bloedvaten trekken dan samen. Dit maakt dat jouw konijn zijn warmte juist niet kwijt kan en harder moet werken en dus meer energie nodig heeft. En drinkt jouw konijn uit een waterflesje? Zet dan ook eens een waterbakje neer.

Geef jouw konijn verkoelende groenten. Dat kan – juist als het warm is – heel fijn voor ze zijn. Door het eten van groenten krijgt je konijn ook meer vocht binnen. Let er wel op dat je ze niet veel meer geeft dan ze gewend zijn en ook geen bevroren groenten, want daar kunnen ze diarree van krijgen en dat trekt weer vliegen aan. Bladgroenten (zoals spinazie, sla, rucola) en komkommer, werken verkoelend. Ze bevatten namelijk veel water, waardoor ze het lichaam van binnenuit verkoelen.

Maak eens bunnytea. Met de kruiden lavendel en kamille kun je bunnytea maken. Dit zijn kruiden die heel rustgevend zijn en dus perfect tijdens het warme weer. Het recept lees je in ons boek.

Een goede hygiene

 

Maak de konijnenkooi en vooral de toiletbak vaker schoon als het buiten heel warm is. Een vieze toiletbak trekt ook eerder vliegen aan en gaat bovendien sneller broeien bij warm weer. Bij hoge temperaturen is het soms beter om zelfs tweemaal per dag de toiletbak schoon te maken. Belangrijk is daarbij dat je de sterke urinegeur van je konijn verwijdert uit de bak met kooispray.

Check je konijn twee keer per dag op plakpoep (onder de staart) en op wondjes. Plakpoep hangt vaak samen met verkeerde of te veel voeding. Zorg dus dat je konijn niet te veel eten krijgt. Voor de meeste volwassen dieren betekent dit ca. 20 gram droogvoer per kilo streefgewicht. Heeft je konijn diarree, geef het dan zoveel mogelijk hooi en droge kruiden, zoals weegbree.

Controleer op myiasis, want plakpoep is niet alleen minder fris, maar vliegen vinden die plakpoep (of een wondje) heerlijk. De blauwgroene vleesvlieg legt namelijk haar eitjes op konijnen: meestal in of rond de anus, tussen de achterpoten of in een wondje. Als de larven (maden) uitkomen, eten ze zich via de huid van het dier naar binnen. Hierdoor kan bloedvergiftiging of een infectie ontstaan. Dit is zeer pijnlijk voor je konijn en je konijn kan binnen 24 uur sterven. Madenziekte (myiasis) is dus een noodgeval: ga dus direct naar de dierenarts als je maden constateert! Wacht in geen geval af. Als je er op tijd bij bent, heeft je konijn de meeste kans op herstel.

Hier lees je meer over de madenziekte (myiasis).De waardering van www.jouwkonijn.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 1770 reviews.