Help, mijn konijn is in de rui

HELP!

Mijn konijn is in de rui

We hebben nog steeds veel te maken met verstoppingen bij konijnen. Door de wisselingen in het weer, lijkt het er wel op dat konijnen het hele jaar door in de rui zijn. En nu is het al weer tijd voor de seizoensverharing! En je zit natuurlijk helemaal niet te wachten op konijnen met verstoppingen, en je dierenarts ook niet! Het laatste wat je wilt, is met je konijn met spoed naar de dierenarts. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

blog_help-mijn-konijn-is-in-de-rui_intro

Kortharige en normaalharige konijnen

Bij kortharige en normaalharige konijnen volstaat vaak elke dag met vochtige handen of een vochtig microvezeldoekje over de haren te strijken. Hiermee haal je de meeste loszittende haren weg. Borstel twee keer per week met een daarvoor geschikte zwijnenharenborstel de loszittende plukken uit. Ga niet handmatig plukken als het haar nog vastzit, dan loop je het risico dat je kale plekken trekt. Erg pijnlijk voor het konijn.

Langharige konijnen

De Teddy’s en langharige mixrassen moeten grondig geborsteld worden. Het zijn de loszittende haren van de oude vacht die klitten en vilt veroorzaken. Borstel met een daarvoor geschikte zwijnenharenborstel vanaf de huid, zodat je de oude loszittende haren verwijderd. Begin onderaan te borstelen en neem elke keer een laagje haar mee om dat uit te borstelen. Vergeet niet de hals en de oksels uit te borstelen daar ontstaan de meeste klitten. Op de kont kan het wol zich flink ophopen en vilt ontstaan. Begin met borstelen net boven het staartje en dan de rug opwaarts. Pak steeds een dun laag laagje haar om uit te borstelen zodat je echt alle haren ontwart.

Notabene: Bij langharige konijnen is het ook belangrijk dat de oogjes vrij blijven om oogirritatie en oogontstekingen te voorkomen. Knip de oogjes dus regelmatig vrij met een goede schaar bijvoorbeeld de Teddy Tender of de Beauty Tender.

Waarom een Zwijnenhaarborstel?

Een nylon borstel ontwart het haar niet, hij glijdt over de haren. Een borstel met pinnen beschadigd de huid. Met een kam trek je de isolerende wollaag uit de vacht. Daarom adviseren we een zwijnenharenborstel, de Natural Beauty.  Door met deze zwijnenharenborstel vanaf de huid te borstelen veeg je de talg van de huid door de haren waardoor deze minder snel gaat klitten/vilten en een mooie glans krijgt.

Lijnzaadbrokjes en hooi

Essentieel om de haren in het maagdarmkanaal snel af te voeren zijn hooi en ontsloten lijnzaad. Hooi werkt als een soort trekveer en trekt de haarmassa mee door het maagdarmkanaal. Ontsloten lijnzaad geeft een geleiachtig laagje over de maag/darminhoud waardoor deze makkelijker wordt afgevoerd. Lijnzaad is het makkelijkste te geven in de vorm van een lijnzaadbrokje.

blog_help-mijn-konijn-is-in-de-rui_lijnzaadbrokjes

Meer weten?

Samen met Ilse Pos hebben we borstels en scharen ontwikkeld die speciaal voor konijnenvachten zijn. Ilse Pos heeft ook een verzorgingslijn voor konijnen ontworpen, die ook gebruikt wordt door dierenartsen.

Daarnaast heeft Ilse het boek Jouw Konijn, Verzorging geschreven met heel veel tips en tricks over de verzorging van jouw konijn.De waardering van www.jouwkonijn.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 2270 reviews.