Koelstenen in de winter? Ja, juist in de winter!

Koelstenen in de winter? Jazeker! Je zult je misschien afvragen waarom en misschien heb je er wel nooit aan gedacht. Maar vooral als de (vloer)verwarming binnen aan gaat, is het fijn als je jouw konijn een handje kunt helpen ook een fijne winter te hebben.

 

Hoe koelt een konijn?

Konijnen dragen altijd hun bontjasje bij zich. Vanaf 25 graden is het voor hun al erg warm. Als wij het warm hebben, gaan we zweten en koelt onze huid af. Konijnen hebben die mogelijkheid helaas niet, en kunnen hun temperatuur alleen naar beneden brengen door een koele plek te zoeken.

Konijnen hebben verschillende plaatsen op hun lichaam waar de vacht dunner is, zoals de oren en onder de voeten. En maar een enkele plek waar ze geen vacht hebben, waaronder de lippen en de tong. Door op die plekken contact te hebben met een koeler oppervlak, zorgen ze dat ze het minder warm krijgen. In de natuur zouden ze lekker de grond ingaan, waar het koeler is. Vandaar dat veel konijnen instinctief gaan graven, als ze het warm hebben. En meestal betekent dat een lege toiletbak en veel rotzooi!

Likt jouw konijn wel eens de tralies of bijvoorbeeld de vloer? Of duwen ze hun snoetje tegen het glas? Dan weet je nu waarom!

 

Wanneer zoekt een konijn verkoeling?

Dat konijnen alleen maar in de zomer verkoeling nodig hebben, is een verkeerde gedachte. De meeste mensen hebben in de winter de verwarming toch al snel op zo’n 21 graden staan. En wat dacht je van de populaire open haarden en gaskachels? Heerlijk en gezellig voor ons, als het buiten guur is, maar niet voor je konijn. Vooral als het overdag in huis koeler is en ’s avonds heerlijk de verwarming aangaat, is dit echt opeens erg warm voor je konijn! Vooral omdat konijnen ’s avonds en ‘s ochtends meestal actiever zijn, dan overdag.

 

Nu je weet waar een konijn verkoeling zoekt, kun je al wel raden dat vloerverwarming helemaal niet fijn is. Het verblijf van je konijn op de grond, op de vloerverwarming…. Niet prettig!

 

Geef je konijn verkoeling in de winter

Zorg dus ook in de winter dat je konijn verkoeling kan vinden op een koelsteen. Deze zware stenen, die goed op zijn plaats blijven, nemen geen omgevingstemperatuur aan, en zullen dus altijd een stuk minder warm zijn, als de omgeving. De stenen zijn mooi afgeslepen, zonder scherpe randjes. Het moet natuurlijk wel comfortabel zijn!

Vooral na inspanning, veel binkies maken, of bijvoorbeeld samen een spelletje doen, merken we dat veel konijnen behoefte hebben aan verkoeling. Geef je konijn in ieder geval de keus!

Leg de koelsteen bij voorkeur op een plateautje of op hun schuilplek, zodat er ook koele lucht onderdoor kan, en de steen niet alsnog verwarmd wordt. Het is sowieso raadzaam de koelsteen op een plek te leggen waar je konijn graag ligt. En op een verhoging liggen, met fijn overzicht over alles wat jij in huis aan het doen bent, daar houdt je konijn van!

 

Jouw konijn, jouw geluk

Jij gelukkig met een gezellig en warm huis! Jouw konijn gelukkig met een koele relax-plek!De waardering van www.jouwkonijn.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 662 reviews.