Help jouw konijn de decembermaand door

Er is in december veel aan de hand voor je konijnen. Er verandert van alles in de omgeving en veranderingen, daar zijn konijnen niet zo goed in.

De kerstversieringen in huis

Er wordt van alles verschoven in huis. Er knipperen ineens lampjes op plekken waar dat eerst niet zo was. Er staat plotseling een grote boom op een plek waar eerst iets anders stond. Ook mag je daar als konijn op eens niet meer komen. Naaldbomen zijn namelijk giftig voor konijnen, dus het is raadzaam ze uit de buurt te houden van een (echte) kerstboom. Ook het water, bij de kluit van een kerstboom, is héél slecht voor ze.

 

De zintuigen van jouw konijn

Ook kan het drukker zijn rond de kerstdagen met bezoek in huis, of wellicht ben je langer en vaker in de keuken te vinden. Heb je al eens gemerkt dat konijnen het heel spannend vinden als je aan het koken bent? Al die geurtjes en geluiden!

Konijnen kunnen 5 keer zo goed horen als wij dat kunnen. Moet je nagaan wat Oud en Nieuw doet met de oren van je konijn! Om nog maar niet te spreken van al hun andere zintuigen, die veel sterker zijn dan de onze.

Al met al is het ook konijnen in december heel anders en drukker dan anders.

En dit kan stress, frustraties, en ongewenst gedrag bij je konijnen teweeg brengen. Als je je konijnen een beetje kent, zul je merken dat ze zich meer terugtrekken of juist heel obsessief gaan knagen. 

feromonen-therapie voor jouw konijn

Bij Jouw Konijn hebben we een uitvoerige test gedaan met de Beaphar Rabbit Comfort. Dit is een feromonen-therapie die al veel langer gebruikt wordt bij honden en katten. De basis is een dispenser die de kalmerende geur van een moeder-konijn verspreid in de ruimte. En het is verbazingwekkend hoe konijnen hier op reageren:

  • Een konijn die het behang van de muur trok, is nu een stuk rustiger en laat de muur met rust.
  • Een konijn die niet in zijn ren wilde en niets anders deed dan elk hek slopen, verblijft nu rustig in de ren en sloopt het niet meer.
  • Een konijn die niet geaaid wilde worden, gaat nu languit liggen en laat zich eindeloos aaien.
  • Een konijn die niet door de keuken naar buiten durfde, gaat nu wel op zijn gemak door de keuken, en gaat daar zelfs liggen

Door de geur zal je konijn een stuk rustiger en relaxter worden en minder frustratiegedrag laten zien. Het wordt door de geur gerustgesteld, en voelt zich veiliger. Wij kunnen het niet ruiken, andere dieren ruiken het niet. Alleen je konijn kan de geur waarnemen en hier baat bij hebben.

De tip is dan ook om bij veranderingen deze dispenser in te zetten en je zult zien dat je konijn de situatie rustiger doorkomt en minder stress of frustratie gedrag laat zien. Je zult niet meteen resultaat zien. Meestal heeft de dispenser even nodig om de ruimte goed te kunnen vullen, met de geur.

De Rabbit Comfort is er ook in een spray. Deze kun je buiten gebruiken in het verblijf, tijdens Oud en Nieuw bijvoorbeeld. Of in een reismand, waarin konijnen ook veel stress kunnen ervaren.

 

Want als je konijn rustiger en relaxter is, dan ben jij dat ook, toch? 😉

 

Beaphar RabbitComfort productenGratis Goodiebag t.w.v. €50 Bij tickets voor Animal Event

Ontvang een gratis goodiebag bij aankoop van 2 tickets voor Animal Event 2023.

Hét evenement voor de dierenliefhebber!

De waardering van www.jouwkonijn.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 2016 reviews.