Goed voorbereid de zomer in

Je kunt het je misschien bijna niet meer voorstellen na deze koude winter, maar afgelopen zomer was het niet om uit te houden! We hebben onze konijnen flink moeten helpen om de hitte door te komen. Helaas hebben we ook veel baasjes moeten teleurstellen, omdat veel zomerartikelen uitverkocht waren. Wil je er niet naast grijpen deze zomer? Wees dan goed voorbereid met dit boodschappenlijstje en lees ons blog over het hitteplan! 

Koelen op een koelsteen of coolpad.

Koelstenen. Deze blijven lekker koel. Konijnen liggen hier dan ook graag op, zodat ze zelf ook koel blijven. Het voordeel van deze tegels is dat konijnen geen behoefte hebben om hieraan te knagen. Over het algemeen zijn de tegels al verkoelen genoeg van zichzelf. Als je de stenen extra koel wilt maken, kun je ze in de koelkast leggen.

Coolpads. 

Dit zijn verkoelende, harde ronde of rechthoekige schijven, ook wel bekend als icepod. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor de verkoeling van o.a. konijnen. Leg de schijf 3 tot 4 uur in de vriezer en daarna in het verblijf van je konijn. De ronde vorm maakt dat veel konijnen er graag op of in de buurt liggen. Sommige konijnen vinden het fijner als je bijvoorbeeld een handdoek om de coolpad wikkelt, maar dit hoeft dus niet per se. Konijnen hebben immers een dikke beschermende vacht. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de huid van een konijn vast vriest aan de coolpad.

Extra hygiëne

Kooispray

Als het warm is, moet je de konijnenkooi en vooral de toiletbak vaker schoonmaken. Een vieze toiletbak trekt ook eerder vliegen aan en gaat bovendien sneller broeien bij warm weer. Bij hoge temperaturen is het soms beter om zelfs tweemaal per dag de toiletbak schoon te maken. Belangrijk is daarbij dat je de sterke urinegeur van je konijn verwijdert uit de bak met kooispray.

Anti-myiasis

In de zomer controleer je op myiasis, want plakpoep is niet alleen minder fris, maar vliegen vinden die plakpoep (of een wondje) heerlijk. De blauwgroene vleesvlieg legt namelijk haar eitjes op konijnen: meestal in of rond de anus, tussen de achterpoten of in een wondje. Als de larven (maden) uitkomen, eten ze zich via de huid van het dier naar binnen. Hierdoor kan bloedvergiftiging of een infectie ontstaan. Dit is zeer pijnlijk voor je konijn en je konijn kan binnen 24 uur sterven. Madenziekte (myiasis) is dus een noodgeval: ga dus direct naar de dierenarts als je maden constateert! Wacht in geen geval af. Als je er op tijd bij bent, heeft je konijn de meeste kans op herstel.

Bunnybutts

Check je konijn twee keer per dag op plakpoep (onder de staart) en op wondjes. Plakpoep hangt vaak samen met verkeerde of te veel voeding. Zorg dus dat je konijn niet te veel eten krijgt. Voor de meeste volwassen dieren betekent dit ca. 20 gram droogvoer per kilo streefgewicht. Heeft je konijn diarree, geef het dan zoveel mogelijk hooi en droge kruiden, zoals weegbree. Heeft je konijn last van plakpoep, gebruik dan de Bunnybutts om dit schoon te maken.De waardering van www.jouwkonijn.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 1046 reviews.