03 okt De voordelen van gedroogde kruiden
De voordelen van gedroogde kruiden
Een konijn in het wild is per dag wel 6 uur bezig om eten bij elkaar te zoeken. Maar omdat konijnen dat in gevangenschap niet kunnen, ben jij daar verantwoordelijk voor.
Konijnen zijn herbivoren. Dit betekent dat ze alleen dingen eten die van planten en bomen afkomstig zijn, zoals grassoorten, bladeren, wortels, takken, kruiden, fruit, groenten en zaden. Wat, wanneer en hoeveel moet je je konijnen nu te eten geven?
Goede start
Het beste is om ‘s ochtends met vers hooi te beginnen, omdat konijnen in de ochtend vaak honger hebben. Hooi is het hoofdbestanddeel van hun menu, dus dat moeten ze sowieso genoeg eten. Daarom is het goed dat je konijnen altijd hooi tot hun beschikking hebben. Geef ze bijvoorbeeld pas een half uur later de brokjes.
Snacks tussendoor
Geef als snack tussendoor wat groenten en gedroogde kruiden. Of wat brokjes in combinatie met een spelletje.
Voor het slapen gaan
Geef je konijnen net voor je naar bed gaat hun tweede dosis voer. ‘s Nachts zijn konijnen lekker actief, en dat gaat goed op een volle maag.
De voordelen van gedroogde kruiden
Gedroogde kruiden zijn geen vervanging van konijnenvoer, maar een gezonde aanvulling hierop. De meeste dieren eten in de natuur afwisselend grassen, bloemen, bladeren en kruiden. Heb je geen verse kruiden in huis, dan zijn gedroogde kruiden ideaal.
Lang houdbaar
Gedroogde kruiden kun je goed op voorraad houden. Zo kun je makkelijk variëren in het menu van je konijnen. Gedroogde kruiden blijven lang goed, als je ze maar donker en droog bewaart. Als je verse kruiden afwisselt met gedroogde kruiden, wordt het een nog groter feest voor jouw konijn.
Goed voor de gezondheid
Kruiden hebben ook heel veel gezondheidsvoordelen in zich. Als je de kruiden afwisselt, bijvoorbeeld per seizoen, dan kun je de weerstand van je konijn ondersteunen. Let wel op de impact die de kruiden hebben op je konijn. Bij medische problemen bij jouw konijn adviseren wij je altijd om eerst een dierenarts te raadplegen. Liever voorkomen dan genezen is ons motto!
Welke gedroogde kruiden kun je nu aan jouw konijn geven?
GROENE HAVER
Groene haver is zeer voedzaam, licht verteerbaar en geschikt voor herstellende konijnen. Het bevat veel belangrijke mineralen, waaronder calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Het zit vol met B vitamines, foliumzuur en vitamine K en E. Daarnaast bevat het slijmstoffen (oplosbare vezels) waardoor het een goede werking heeft op de darmen.
GOUDSBLOEM
Goudsbloem noemen ze ook wel calendula, wat in veel huishoudens te vinden is. Het is een sterk kruid, dus let goed op met de hoeveelheid die je je konijnen geeft. Niet geven aan drachtige konijnen. Goudsbloem is namelijk vruchtafdrijvend. Voer goudsbloem niet langer dan 6 weken achter elkaar. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.
RODE ZONNEHOED
De rode zonnehoed is goed in te zetten bij konijnen met een lichte verkoudheid, of als er een periode van stress aankomt. Gebruik het preventief, maar nooit langer dan 6 weken. Gebruik deze kruiden niet als je een konijn hebt met een auto-immuunziekte, kanker of met een allergie voor Echinacea.
WEEGBREE
Gedroogde weegbree heeft een hoog voedingsgehalte, is licht verteerbaar en helpt bij maag- en darmproblemen. Daarnaast wordt het gezien als een natuurlijk antibioticum, en bevat het veel vitamine C.
AARDBEIBLAD
Je kunt aardbeiblad gedroogd voeren, of als afgekoelde thee geven aan jouw konijn. Aarbeiblad noemt men ook wel een natuurlijk antibioticum en kan een goede darmwerking stimuleren.
PAARDENBLOEMBLAD
De paardenbloem heeft tal van goede eigenschappen en is een favoriet van veel konijnen. Het blad bevat veel mineralen en spoorelementen. Daarnaast zitten er veel vitamines A, B, C en D in.
BERKENBLAD
Berkenblad kun je gedroogd voeren. Daarnaast worden berken in de lente afgetapt voor hun sap: het berkenwater. Zorg voor voldoende water als je je konijnen berkenblad geeft. En geef het nooit aan dieren met nier- of hartaandoeningen: uitsluitend in overleg met de dierenarts.
BRANDNETEL
Brandnetel groeit op braakliggend land en in hagen. Brandnetel bevat ontzettend veel verschillende gezonde stoffen; o.a. vitamine C en diverse B vitamines, vitamine E en K. Mineralen: vooral ijzer, silicium en calcium. Geef geen gedroogde brandnetel aan zwangere konijnen.
FRAMBOZENBLAD
Frambozenblad kan droog gevoerd worden aan je konijn of als afgekoelde thee. Frambozenblad versterkt de baarmoeder en ontspant deze tijdens een bevalling. Ondersteunt bij weeën en zorgt voor het stelpen van bloedingen.