De voordelen van een hooiruif voor konijnen…

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit of je het hooi voor je konijnen op de grond legt of in een hooiruif doet. Als er maar altijd hooi aanwezig is. Het is tenslotte de basis van de konijnenmaaltijd. Maar zo’n hooiruif zorgt er wel voor dat het verblijf of de ren wel schoner blijft dan wanneer je het los op de grond gooit. Daarnaast ook een tip voor je portemonnee, want als je het hooi los op de grond legt, is het wel aannemelijk dat je meer hooi weg moet gooien, omdat jouw konijn hierop plast en keutelt. Dit is in de hooiruif niet het geval. En het is ook nog eens een lust voor het oog, een mooie hooiruif.

Maar welke hooiruif voor konijnen moet je dan kiezen?

De ideale hooiruif? Dat is een hooiruif, gecombineerd met een toiletbak en het liefs een drinkbakje. Maar we snappen dat niet iedereen hier de ruimte voor heeft. Dus kun je ook een hooiruif kopen die je aan de ren of aan de kooi kunt bevestigen.

Eten en keutelen tegelijk

Wist je dat konijnen wel 300 keutels per dag produceren? En de meest keutels leggen ze op het moment dat ze aan het eten zijn. Moet je je eens voorstellen dat ze bij elke keutel heen en weer moeten rennen naar de toiletbak als ze ergens anders aan het hooi eten zijn. Dan wordt het wel heel lastig om jouw konijn zindelijk te maken. Daarom is het verstandig om de toiletbak onder de hooiruif te plaatsen, zodat ze zowel kunnen eten als keutelen tegelijk. Wil je meer lezen over hoe je je konijn zindelijk kunt maken? Dan raden we je aan dit blog over zindelijkheid bij konijnen.

Hoe werkt het precies met het hooi?

Het lijkt eenvoudig, maar vaak vullen mensen de hooiruif zoveel mogelijk, zodat het konijn altijd hooi heeft. Stamp het hooi niet aan. Je konijnen eten namelijk veel liever los hooi. Vul je de hooiruif bij, meng dan het hooi wat naar beneden is gezakt weer met het verse hooi, zodat niet alle kleine, losse deeltjes achterblijven. Onze ervaring is, dat dan ook het hooi weer vers ruikt, waardoor ze het makkelijker eten.

We horen veel dat konijnen tijdens het hooi eten gaan niesen. Hiervoor kan de hayspray een verlichting bieden. Deze hayspray (300 ml) is bedoeld voor konijnen die last hebben van gevoelige luchtwegen. Hooi, hoe goed ook, kan stof bevatten of zelfs schimmels. Trek het hooi uit een en spray de hayspray er dagelijks overheen en een beetje tussendoor, tot de luchtwegen weer rustig zijn. Daarnaast heeft het een heerlijke menthol geur.

Waarom liever een drinkbakje en geen fles?

Heel eenvoudig. In de natuur drinken konijnen uit plassen en dus van de grond. Een natuurlijke drinkhouding zorgt ervoor dat jouw konijn meer drinkt. Ook hebben konijnen niet zoveel geduld, dus duurt het eigenlijk te lang om voldoende te drinken uit een fles. Probeer zelf maar eens te drinken uit zo’n fles ;-). De ervaring leert dat als ze makkelijker drinken en dus meer water tot zich nemen, ze ook beter hooi eten.

Hooiruif voor grote konijnen

We zien veel hooiruiven die voor de grotere konijnensoorten eigenlijk te klein zijn. Vooral in combinatie met de toiletbak. Jouw konijn moet in zijn toiletbak kunnen liggen. Daarom hebben we een hooiruif, speciaal voor grote konijnen ontwikkeld.

De hooiruif schoonmaken

Het is belangrijk dat je je hooiruif en toiletbak regelmatig schoonmaakt. De toiletbak het liefste elke dag, of om de dag. En de hooiruif zelf een keer in de week. Het gruis van het hooi eten de konijnen niet meer op, dus om te voorkomen dat je hooiruif vol loopt, kun je dit het beste elke week verwijderen.

Niet altijd perfect, maar met liefde gemaakt.

En hoewel dit niet de hoofdreden is dat je een hooiruif voor jouw konijn moet kopen, is het wel een goede reden. Al onze hooiruiven zijn met liefde gemaakt door Sherpa. In onze zoektocht naar een leverancier kwamen we via via terecht bij Joost van Sherpa. Sherpa ondersteunt mensen met een beperking op het gebied van wonen, werken, leren en vrije tijd. Joost vertelde ons over zijn sociale leer- en werkplek in Soest. Daar ligt in de bossen, achter Paleis Soestijk, Landgoed Pijnenburg. Op dit landgoed werken dagelijks cliënten met een (lichte) verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Een groep van gemiddeld 14 mannen in de leeftijd van 20 tot 65 jaar onderhoudt het bos. De groep kapt bomen, snoeien de struiken snoeien en kloven het hout.

Het openhaardhout, de zelfgemaakte producten en de kerstbomen worden hier verkocht voor bedrijven en particulieren, maar sinds kort wordt er ook hard gewerkt aan onder andere onze hooiruiven en toiletbakken. Joost maakt eerst mallen, zodat de mannen van de bosgroep zelfstandig en enthousiast aan de slag kunnen met het maken van onze producten. Daarna gaan deze mannen aan de slag met zagen, boren en timmeren, zodat jullie konijnen de mooiste hooiruiven krijgen die er bestaan.

Wij begrijpen dat met de keuze voor deze partner, de mogelijkheid bestaat dat onze hooiruiven en toiletbakken niet altijd op voorraad zijn. Maar liever een kwalitatief goed product dat met zorg en liefde is geproduceerd, dan gaan voor de massa. Dus wil je voor jouw konijnen zo’n prachtige hooiruif? Laat het ons snel weten, dan zorgen we dat ze op Landgoed Pijnenburg voor jou aan de slag gaan.De waardering van www.jouwkonijn.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 704 reviews.