De kracht van bloemen

FLOWER POWER

De kracht van bloemen

In het wild eten konijnen met de seizoenen mee. Dat wil zeggen dat ze hun dieet aanpassen aan wat er in dat seizoen te vinden is. Daarom is hun eetpatroon in de winter heel anders dan in de zomer.

Wij thuis geven ons konijn heel het jaar door zo goed als hetzelfde, en veranderen weinig in het eetpatroon. Wat natuurlijk ook enigszins logisch is. De darmpjes van je konijn kunnen immers niet zo goed tegen veranderingen. Daarom is het ook niet slim om het eetpatroon van je konijn opeens helemaal te veranderen. Verstoppingen, diarree en plakpoep kunnen een gevolg zijn van een te snelle verandering in wat je je konijn te eten geeft. Denk hierbij vooral aan verse en vochtige dingen.

1200x1200_Flower_Power_Korenbloem_Rood_Sfeer

Lente!

Maar er zijn wel degelijk leuke manieren om je konijn met de seizoenen mee te laten bewegen en het eetpatroon van je konijn te verrijken. Naast het feit dat het leuk en prikkelend is voor je konijn, kan het ook hele gezonde en goede effecten hebben. Zo kun je richting de lente het hooi van je konijnen interessanter maken door er verschillende soorten gedroogde bloemen door te mengen. En de dagelijkse kruiden verrijken met bloemen en zo meer aan te passen aan wat de lente allemaal te bieden heeft. Gedroogde bloemen zijn daarnaast ook een stuk veiliger voor de gevoelige darmpjes van je konijn.

Bloemen zijn niet alleen leuk voor je konijn, maar hebben ook nog eens een effect op de gezondheid. Bloemen zijn echte vitamine-bommetjes! Hieronder zal ik proberen je een overzicht te geven wat het geven van verschillende soorten bloemen allemaal voor de gezondheid van je konijn kan doen.

Hibiscusbloem

Deze bloemen kunnen de spijsvertering van je konijn bevorderen en hebben dus een heel gezond effect op de darmpjes. Daarnaast kunnen hibiscusbloemen verkoelend, kalmerend en bloeddrukverlagend werken. Ook versterken deze bloemen de lever.

Goudsbloem

Goudsbloem zit bomvol anti-oxidanten. Door het geven van goudsbloem kun je je konijn helpen wondjes sneller te laten genezen. Ook kunnen deze bloemen ontstekingsremmend en ontsmettend werken.

Rozenbloem

Rozen staan er om bekend dat ze een verzorgend effect hebben op de huid. Daarom kunnen rozenbloemen heel goed zijn voor de huid en vacht van je konijn. Ook kan het rustgevend werken bij spanning en stress. Deze blaadjes kunnen ook nog eens de maag versterken, reinigen het bloed en kunnen daarom heel goed zijn voor de bloedsomloop.

Korenbloem

Deze bloemen kunnen de spijsvertering van je konijn bevorderen en daarom ook werken tegen constipatie. Daarbij kan het koortsverlagend werken en wondgenezing stimuleren.

Strobloem

Strobloemen hebben een anti-allergene werking en kunnen daarom heel goed helpen bij huidaandoeningen. Ook kan het helpen als je konijn snel krampen heeft en slijmoplossend werken.

Lavendelbloem

Lavendel staat er om bekend rustgevend te zijn. Daarom kan het helpen als je konijn snel rusteloos is. Het heeft een ontspannende werking en is ook nog eens weerstandsverhogend.

Kamillebloem

Deze bloemen kunnen je konijn helpen bij stress en kunnen kalmerend en rustgevend werken. Daarnaast hebben ze ook nog eens een ontstekingsremmende en ontsmettende werking.

Zonnebloemblaadjes

Zonnebloemblaadjes bevatten heel veel gezonde voedingsstoffen, zoals Omega-6 en Omega-3 vetzuren, vitamine E en kalium. Ook echte vitamine bommetjes dus. Daarmee kunnen deze blaadjes koortsverlagend werken. En kunnen ze werken tegen ontstekingen en de spijsvertering bevorderen.

Claimen

Wellicht heb je gemerkt dat ik vrij voorzichtig ben in de formulering van de werking van deze bloemen. Dat heeft er vooral mee te maken dat dit soort effecten nooit echt wetenschappelijk zijn onderzocht of vastgesteld. Zoals dat werkt in de geneeskunde. Daarom mag je deze effecten wettelijk niet ‘claimen’, maar uit ervaringen en onderzoeken zijn deze werkzaamheden wel degelijk naar voren gekomen.

Hoeveelheid

Voor eigenlijk alle kruiden en bloemen is de regel dat je hier een eetlepel per kilo dat je konijn weegt van kunt geven. Door meer te geven, doe je dat echt omdat het lekker is en nemen de gezondheidsaspecten eigenlijk niet toe.

Door het eetpatroon in de lente te verrijken met bloemen, kun je wel degelijk ook voor je konijn het voorjaar in huis halen en je konijn hier op een leuke en gezonde manier van laten genieten!

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.


De waardering van www.jouwkonijn.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 2338 reviews.